یک موسسه برای انجام کارهای مربوط به نشر کتاب می باشد. در یک انتشارات، مدیر و کارمندان با پیگیری های اداری در صدد نشر کتاب شما بر می آیند. وجود انتشارات بیشتر به این جهت بوده است که نویسندگان وقت خود را برای چاپ و نشر و فروش کتاب مصرف نکنند و چاپ کتاب خود را به متخصصان این رشته و به طور کلی ناشر کتاب بسپارند . به صنعت تکثیر نقش و صورتهای دوبعدی همچون ارقام،حروف، خطها، تصویرها و… توسط ایجاد این نقوش روی کاغذ، مقوا، پارچه یا هر ماده دیگر با یا بدون تصویر عمل چاپ گفته میشود. امروزه تکنیکهای چاپ پیشرفت شایانی داشته است و عملیات چاپ را میتوان روی سطوح متعدد و متنوعی همچون مواد پارچهای، نایلونی، سلولزی، فلزی، مواد شیمیایی،چرمی، شیشههایی با اشکال صاف یا ناهموار، محدب یا مقعر و … انجام داد.
انتشارات چیست ؟
به طور کلی در تعریف انتشارات و نشر دو دیدگاه وجود دارد: دیدگاه اول دیدگاه عمومی است که میگوید هر کس مطلبی را تولید و تکثیر نماید کار نشر را انجام داده است. مثل معلمی که جزوههای خود را تکثیر و در اختیار دانش آموزان قرار میدهد. اما در دیدگاه دوم که دیدگاه تخصصی به نشر میباشد، انتشارات را به عنوان یک تجارت یا کسب و کار قلمداد میکند که به دنبال کسب سود است. مثل انتشار کتاب یا مجله. بنابراین با این دید به انتشارات میتوان گفت که در روابط عمومیها هر دو نوع از این فعالیت انتشاراتی انجام میشود. اما در خصوص داشتن تخصص برای مدیر یک سازمان انتشاراتی و یا روابط عمومیها باید گفت مسئول نشر میتواند تخصص این کار را هم نداشته باشد اما قدرت هدایت بخشهای مختلف را در انتشارات دارا باشد. ولیکن کسی که در بخشهای مختلف انتشارات فعالیت میکند باید تخصص لازم را در کار خود داشته باشد.
اهمیت نشر
نشر که در واقع با اختراع خط و نوشتن آغاز شد ابزاری است برای حفظ و انتقال هرگونه پیام در زمان حال و آینده. هرچند نیاز بشر به برقراری ارتباط پیش از خط و نوشتن نیز وجود داشت و به صورت ارتباط شفاهی بود محدودیتهایی را در برداشت به طوری که انتقال اطلاعات بدون تماس حضوری دو نفر در یک مکان یا زمان مقدور نبود و همچنین بسیاری از تصاویر و علائم که به صورت بصری قابل انتقال بود از این طریق به دیگران منتقل نمیشد. به همین دلیل با اختراع خط و چاپ و برطرف شدن این محدودیتها اهمیت نشر نمایان شد.
ناشر کتاب کیست؟
ناشر؛ فرد، گروه یا نهادی است که وظیفه اصلی آن نشر بوده و با انجام اقدامات تخصصی زیر به وظیفه خود عمل میکند:
۱- برگزیدن کتاب یا پدیدآورنده.
۲- سفارش دادن کتاب.
۳- خواندن و ارزشیابی متون دست نوشته.
۴- تعیین سیاست و برنامههای لازم برای آماده سازی کتاب.
۵- ویراستاری و در نهایت چاپ و نشر.
انواع ناشر کتاب
ناشران براساس عوامل مختلف مثل سرمایه، ساختار و تشکیلات، هدف و نوع کتابی که چاپ میکنند به چند دسته تقسیم میشوند:
۱- ناشران مبتکر و منتظر: ناشران مبتکر کسانی هستند که با اندیشه قبلی، طرح و پیشنهاد به سراغ پدیدآورندگان میروند. اما ناشران منتظر از میان آثاری که به آنها ارائه شده است یکی را انتخاب میکنند.
۲- ناشران عمومی و تخصصی: ناشران عمومی بدون در نظر گرفتن مخاطبین خود در همه زمینهها فعالیت میکنند، اما ناشران تخصصی فقط در یک حوزه به خصوص فعالیت میکنند.
۳- ناشران انتفاعی (وابسته به سازمان) و غیرانتفاعی (به دنبال کسب سود).
۴- ناشران دولتی و وابسته به دولت: ناشران دولتی بیش از ۵۰ درصد سرمایه آنها متعلق به دولت میباشد. اما ناشران وابسته به دولت کمتر از ۵۰ درصد سرمایهشان متعلق به دولت است.
۵- ناشران متون درسی و دانشگاهی.
۶- ناشران آثار تجدید چاپی: اقدام به چاپ کتاب هایی میکنند که قبلاً چاپ شده است. کسب سود در میان این ناشران بیش از سایرین است.
۷- ناشران همکار: که با سرمایهگذاری چندین ناشر و یا همکاری ناشر و پدیدآورنده فعالیت میکنند.
چاپخانه به چه مکانی گفته می شود؟
چاپخانه کارگاهی است که در آن کارهای چاپی (مانند چاپ کتاب، ژورنال و…) بر روی کاغذ و چیزهای دیگر انجام میشود. چاپ را در اصطلاح، انتقال مطالب شامل نوشتهها، تصاویر، اعداد و علائم بر رو یک حامل فرم و انتقال آن بر روی یک سطح چاپ شونده و تکثر آن به شمارگان زیاد میگویند.
وظایف ناظر چاپ به شرح زیر است:
- نظارت بر مرحله تهیه کاغذ و مقوا
- نظارت بر مرحله فرم بندی و تهیه زینک
- چک کردن رنگ ها قبل از چاپ
- چک کردن خط تا
- چک کردن شماره صفحات کتاب و گرفتن تاییدیه مشتری
- چک کردن رنگ ها در نرم افزارهای طراحی مانند فتوشاپ و کورل و ایلیستریتور
- شناخت مواردی مانند ترام یا اورپرینت یا زاویه های ترام و درصد ترام
- شناخت انواع کاغذ ها
- چک کردن رنگ ها و روی هم خوردگی ها در موقع چاپ کتاب و …
- شناخت انواع پوشش ها
- نظارت و شناخت بر صحافی
- چک کردن بسته بندی
- تحویل کار به مشتریان
سرپرست چاپخانه
هدف سرپرست چاپخانه مدیریت و سرپرستی فعالیتهای تولید محصولات چاپی است. همکاری در ارائه طرحهای مناسب به منظور استفاده بهینه از دستگاهها و تجهیزات چاپ و نظارت بر عملکرد کارکنان از وظایف اوست.
- سرپرستی و مدیریت فعالیتهای چاپ
- همکاری در ارائه طرحهای مناسب به منظور استفاده بهینه از دستگاهها و تجهیزات چاپ
- نظارت بر فعالیت کارکنان و ایجاد هماهنگی در فعالیتهای چاپخانه
- برآورد مقدار و تعیین نوع لوازم مورد نیاز؛ مانند کاغذ، برگ موم، و…
- بررسی وسایل جدید چاپ و اظهار نظر درباره استفاده از آنها
- راهنمایی کارکنان و آموزش آنها هنگام کار