مشاوره نگارش کتاب : من چگونه می توانم یک کتاب بنویسم و آن را چاپ کنم؟ افراد زیادی به نوشتن کتاب پیرامون موضوعات مختلف فکر میکنند اما به دلیل این که تصور می کنند این کار نیازمند تخصص و امکاناتی ویژه است آن را عملی نمی کنند. این در صورتی است که هر فردی که حرف و یا اطلاعات مفیدی پیرامون موضوعات مختلف دارد و تصمیم دارد آن را به دیگران منتقل نماید با مقداری تمرین و رعایت یکسری نکات ساده میتواند اقدام به نوشتن کتاب و چاپ آن کند زیرا هیچ یک از نویسندگان مطرح از ابتدا نویسنده به دنیا نیامده اند بلکه آنها با اعتماد به نفس به سمت علاقهی خود حرکت کردند و با تفکر و شجاعت از اشتباهات و شکست های خود درس گرفتند و پله پله مسیر پرتلاطم موفقیت را پیمودند .
به طور کلی میتوان بیان کرد که کتاب یا تالیفی است که نتیجهی افکار و اعتقادات و تحقیق های نویسنده می باشد که نویسنده با هدف ترویج دانستهها و نتایج پژوهش ها و تحقیقاتش آنها را به چاپ میرساند و یا گردآوری می باشد که در این نوع کتابها مولف اطلاعات گوناگونی را پیرامون یک موضوع گردآوری میکند و در قالب یک کتاب در می آورد . نوع دیگری از کتابها کتابهای ترجمه می باشند که در آن مولف یک کتاب را از زبانی به زبان دیگر ترجمه میکند.
هدف از نوشتن کتاب چیست؟
انگیزه و هدف افراد از نوشتن کتاب ها متفاوت است عده ای صرفاً به دنبال تقویت رزومه علمی و یا کسب شهرت می باشد و در طرف مقابل عدهای هستند که علاقه بسیاری به نوشتن دارند و به دنبال ارضای این علاقه در خود هستند و نوشتن کتابی با ارزش علمی بالا و تاثیرگذار در جامعه و مخاطب و … برای آنان در اولویت است و کسب شهرت و درآمد مالی در اولویت های بعدی آنها جای خواهد گرفت.
برای نوشتن کتاب چه کسانی باید با هم همکاری کنند ؟
یک کتاب میتواند یک یا چند نویسنده داشته باشد که نویسندگان نمیتوانند با یک ناشر و مشاور نگارش و چاپ کتاب همکاری کنند تا بتوانند بهتر و راحتتر کتاب خود را به چاپ رساند البته نویسنده می تواند خودش هم ناشر باشد اما به منظور سهولت در انجام امور و تمرکز بیشتر به امر نوشتن و افزایش کیفیت نوشته ها بهتر است سایر مراحل چاپ کتاب را به ناشر بسپارد .
مراحل نوشتن و چاپ یک کتاب چیست؟
می توان بیان نمود که نوشتن و چاپ کتاب دارای سلسله مراتبی می باشد که مراحل ابتدایی آن باید توسط نویسنده یا تیم نویسندگان انجام شود سایر مراحل توسط ناشر انجام میشود.
کارهایی را که نویسنده یا تیم نویسندگان قبل از تحویل کتاب به ناشر باید انجام دهند عبارتند از:
۱. تعیین هدف ، تعیین موضوع و انجام تحقیق پیرامون موضوع انتخابی :
در رابطه با اهداف نوشتن کتاب کمی بالاتر صحبت کردیم. نویسنده با توجه به هدف و انگیزه خودش از نوشتن و همچنین علایق خودش باید موضوعی را برای نوشتن انتخاب کند سپس پیرامون آن به خوبی تحقیق کند و اطلاعاتی را جمع آوری نماید زیرا بدون داشتن علم کافی نمی توان کتاب خوبی نوشت.باید در نظر داشت که داشتن هدف و اطلاعاتی پیرامون پیشینهی موضوع بسیار حائز اهمیت می باشد برای مثال میتوان گفت کسی که میخواهد کتاب رمان بنویسد حتماً باید چندین رمان را بخواند و با اصول و قواعد رمان نویسی آشنا شود سپس اقدام به نوشتن رمان نماید.
۲.نوشتن متن کتاب :
نوشتن متن می تواند به صورت دست نویس و یا به صورت تایپ انجام می گیرد .در صورتی که نویسنده تصمیم به نوشتن متن به صورت تایپ شده را دارد میتواند این کار را در محیط نرم افزار word انجام دهد و بهتر است از همان ابتدا هر فصل را در فایل های جداگانه بنویسد . در هنگام نوشتن به منظور ارتقای کیفیت متن بهتر است نویسنده یا نویسندگان صرفاً بر روی نوشتن تمرکز کنند و ذهن خود را درگیر علائم و اشتباهات نگارشی نکنند زیرا علاوه بر کیفیت متن موجب کاهش سرعت نوشتن نیز می گردد.
۳.ویرایش متن نوشته شده :
بعد از اتمام نوشتن متن باید آن را ویرایش کرد.در ویرایش متن جمله ها ساده و قابل فهم می شوند و غلط های املایی و نگارشی و غیره اصلاح میشود. این کار توسط نرم افزارها نیز انجام می گردد اما از آن جایی که این کار تخصصی می باشد بهتر است توسط یک فرد متخصص و کاربلد نیز بررسی گردد.
۴.صفحه آرایی :
در این مرحله متن به قالب کتابی در میآید که باید چاپ شود ابعاد کتاب را مشخص میکنیم و متن ، عکس ، جداول و … را قرار می دهیم ، فهرست بندی می کنیم و شماره صفحات را تنظیم می کنیم . برای این کار می توان از نرم افزارهای ورد و ادوبی ایندیزاین استفاده نمود.
۵.طراحی جلدی زیبا و جذاب برای کتاب :
پس از مشخص شدن تعداد صفحات نوبت به طراحی می رسد طرح روی جلد اولین ارتباطی است که بین نویسنده کتاب و خواننده شکل میگیرد و بدون شک تاثیر زیادی در تصمیم گیری خریدار برای انتخاب یا عدم انتخاب کتاب دارد جلد کتاب سه بخش دارد که عبارتند از : روی جلد ، نقطه عطف (قسمتی که رو و پشت جلد را به هم وصل می کند) و پشت جلد.
کارهایی که ناشر پس از تحویل گرفتن کتاب انجام می دهد :
در بیشتر مواقع وظیفهی ویرایش ، صفحه آرایی و طراحی جلد را نیز ناشر بر عهده می گیرد که این گونه سلیقهی نویسنده یا نویسندگان ممکن است تمام و کمال در انجام مراحل ذکر شده اعمال نشود و ناشر به سلیقهی خودش عمل کند که این امر به نویسنده بستگی دارد که بخواهد سلایق خودش را تمام و کمال در اثرش اعمال کند و یا اینکه با کمک ناشر مراحل فوق را انجام کند و از او نیز کمک بگیرد .
۱. ثبت در کتابخانهی ملی :
مشخصات کتاب و صاحب اثر در کتابخانه ی ملی ثبت می شود . این کار توسط ناشر انجام میشود. هر کتاب در جهان با یک کد شناخته می شود که به آن شابک می گویند که در صفحات اولیهی کتاب در قسمت شناسنامهی کتاب درج می گردد.
۲. اخذ تاییدیهی وزارت ارشاد:
پس از ثبت در کتابخانهی ملی کتاب برای وزارت ارشاد ارسال می گردد . فرآیند بررسی و اخذ مجوز با توجه به موضوع کتاب ممکن است چند هفته طول بکشد پس از اخذ تاییدیهی وزارت ارشاد ناشر و نویسنده حق ایجاد هیچ تغییری در کتاب ندارند.
۳. چاپ کتاب :
درصورتی که تاییدیهی وزارت ارشاد گرفته شود چاپ خانه کتاب را چاپ و صحافی می کند.
۴. اعلام وصول :
در این مرحله ناشر کتاب چاپ شده را برای وزارت ارشاد ارسال میکند پس از طی شدن این مرحله کتاب میتواند عرضه شود.