فونت استاندارد کتاب
اندازه قلم و فونت استاندارد کتاب موضوعی کاملا دلخواهی است و می توانید هر اندازه قلم و یا هر نوع فونتی را برای چاپ کتاب خود استفاده کنید. این موضوع را با توج به کتاب های مختلف در کتاب فروشی ها متوجه خواهید شد که قانونی مبنی بر استفاده الزامی از یک اندازه قلم و فونت کتاب وجود ندارد و هر کتابی با توجه به سلیقه نویسنده فونت و اندازه های مختلفی دارد. اندازه قلم و فونت استاندارد کتاب در هنگام چاپ کتاب و ارسال فایل نهایی به ناشر مورد توجه نویسنده قرار می گیرد. معمولا انتخاب فونت سلیقه ای انجام می شود اما به طور کلی برای هر نوع کتابی، فونت های مختلفی پیشنهاد می شود. برای مثال فونت کتاب کودک، کتاب داستان، کتاب شعر و یا رمان فونت های متفاوتی دارند. برای انتخاب فونت مناسب چاپ کتاب، مطالعه این مطلب راهنمای خوبی برای شماست. بنابراین با ما همراه باشید.
فونت استاندارد چاپ کتاب
فونت استاندارد برای چاپ کتاب با توجه به نوع کتاب تعیین می شود. برای ایجاد یک متن منظم و منسجم باید بهترین فونت را برای چاپ کتاب خود استفاده کنید به صورتی که در حین مطالعه کتاب، چشم مخاطب خسته نشده و باعث عدم تمرکز وی نشود.
سایز فونت کتاب
سایز فونت متن کتاب برای چاپ با توجه به زبان نوشته متفاوت است. برای فونت فارسی اندازه ۱۱ یا ۱۲ سایز پیشنهادی است. برای چاپ کتاب کودک نیز، اندازه فونت ۱۲ تا ۱۴ بهرتین سایز فونت است. اما توجه داشته باشید که اندازه نهایی فونت کتاب چاپ شده ممکن است با توجه به نوع فونتی که برمی گزینید، اندکی تفاوت داشته باشد.
اندازه قلم و فونت متن انگلیسی
اندازه فونت متن انگلیسی با توجه به نوع فونت انگلیسی، کمی بزرگتر است لذا همیشه سایز فونت انگلیسی را دو درجه کوچکتر از سایز فونت فارسی در نظر می گیریم. برای مثال اگر اندازه فونت فارسی متن ۱۴ است، متن انگلیسی را با سایز فونت ۱۲ بنویسید. فونت Time new roman یا Calibri نیز از فونت های مناسب برای متون انگلیسی است.
اندازه قلم و فونت پاورقی کتاب
اندازه فونت متن پاورقی باید از متن اصلی کتاب کوچکتتر باشد تا بعد چاپ کتاب، متوجه تفاوت اندازه متن کتاب با متن پاورقی شویم. بنابراین اندازه قلم و فونت پاورقی کتاب بین ۱ تا ۲ درجه کوچکتر از متن اصلی کتاب است.
فونت استاندارد کتاب
برای انتخاب فونت استاندارد کتاب همانند صفحه آرایی و طراحی جلد، باید کاربر و خواننده کتاب خود را بشناسید و خصوصیات آن ها را در نظر بگیرید. البته باید این موضوع را در نظر بگیرید که هر کتابی با توجه به موضوع خود، نوع فونت مخصوصی را می خواهد. از این جهت فونت کتاب فارسی، فونت کتاب عربی، فونت کتاب قدیمی، فونت کتاب درسی و ابتدایی، فونت کتاب کودک، فونت کتاب شعر، فونت کتاب داستان، فونت کتاب علمی و فونت کتاب مذهبی شبیه هم نیستند و با توجه بیشتر متوجه خواهیم شد که تفاوت های زیادی دارند.
برای انتخاب فونت استاندارد کتاب در نظر داشته باشید که بیشتر از ۳ فونت مختلف را به کار نگیرید. فونت فمیلی یا خانواده فونت در اینجا معنی پیدا می کند که به معنای تغییرات قلم در یک خانواده خاصی از فونت هاست. این موضوع از این جهت اهمیت دارد که حتی اگر ۳ فونت مختلف را انتخاب کردید، حواستان باشد که این ۳ فونت از یک خانواده باشند و برای عنوان، پاورقی، متن اصلی فارسی و متن انگلیسی از خانواده یک فونت استفاده کنید.
راهنمای اندازه و نوع فونت برای چاپ کتاب
اولین نکته: فونت های لاتین اندازه بزرگتری نسبت به فونت های فارسی دارند. از این جهت اندازه فونت کلمات انگلیسی در متن فارسی باید دو درجه کوچکتر از اندازه فونت متن فارسی باشد. برای رعایت این نکته یک Character Style برای کلمات انگلیسی ایجاد کنید.
دومین نکته: در انتخاب اندازه و فونت جل کتاب حواستان باشد که از چندین فونت و اندازه استفاده نکنید. نهایت از دو نوع فونت برای جلد کتاب بهره بگیرید. قابل تذکر است که متن جلد کتاب را ایتالیک نکنید و از سایه دار کردن عنوان جلد کتاب بپرهیزید.
سومین نکته: برای کتاب های مرجع که در طی زمان به مدت کوتاهی مورد استفاده نیستند، حجم متن بالایی دارند. لذا از فونت ریزتر استفاده کنید که توصیه ما اندازه ۱۰ فونت لوتوس است.
چهارمین نکته: اندازه Tracking در متن اصلی کتاب نباید از ۲۵- بیشتر باشد.
پنجمین نکته: در انتخاب فونت و سایز متن، اولین موردی که باید در نظر بگیرید، مخاطبین کتاب شما هستند.
فونت مناسب عنوان کتاب
عناوین کتاب معمولا بزرگتر از متن اصلی کتاب هستند بنابراین باید فونتی را انتخاب کنید که نسبت به متن کتاب برجسته باشد و اندازه متن بزرگتری داشته باشد. رعایت اصل بزرگتر بودن عنوان کتاب از لحاظ خوانایی و زیبایی نیز اهمیت دارد. توصیه می کنیم از این دستور برای فونت عناوین کتاب استفاده کنید:
عنوان های اصلی کتاب( مانند بخش های کتاب): از قلم های تیتر، جدید و میترا با اندازه فونت حدود چهار درجه بزرگتر از سایز فونت متن اصلی می توانید استفاده کنید.
عنوان های فرعی ( مانند فصل های کتاب) : از فونت های میترا، یاقوت و نازنین و هم اندازه با سایز متن کتاب می توانید استفاده کنید.
عنوان های فرعی تر ( تیترهای اصلی خود متن): از فونت های یاقوت و نازنین با اندازه دو سایز کوچک تر از متن اصلی کتاب می توانید استفاده کنید.
عناوین داخلی: قلم های لوتوس و بدر و هم اندازه با سایز متن اصلی کتاب می توانید استفاده کنید.
فونت مناسب برای جلد کتاب
فونت مناسب برای جلد کتاب اهمیت بالایی دارد.عنوان روی جلد کتاب باید بزرگ بوده و به راحتی بتوان آن را خواند. عنوان کتاب اولین چیزی است که در برخورد اول نظر خواننده را به خود جلب می کند. عنوان جلد کتاب باید خوانایی زیادی داشته باشد که خواننده مجبور نباشد به دنبال آن بگردد یا از پیدا کردن عنوان منصرف شود.
هر چقدر که اندازه ی فونت کتاب بزرگتر باشد، خوانایی عنوان بهتر است و توجه را به خود جلب می کند. درواقع، اندازه فونت جلد کتاب تاثیر زیادی در فروش کتاب شما خواهد داشت. پس از فونت های عجیب و غریب و گنگ استفاده نکنید. فونت های رایج برای جلد کتابB-NAZANIN ، B-ZAR و B-LOTUS L-HVN می باشد. البته از فونت های مشابه این نوع فونت ها نیز می توانید استفاده کنید. حتی از فونت های نستعلیق نیز می توانید استفاده کنید اما قبل آن سلیقه مخاطب خود را نیز در نظر بگیرید.
فونت کتاب کودک
اندازه قلم و نوع فونت هر کتابی بسته به نوع محتوا، مخاطبین، گروه سنی، موضوع و درون مایه کتاب و نظر نویسنده انتخاب می شود. برای مثال برای کتاب های تئوری معمولا فونت لوتوس، بدر و نازنین کاربرد دارد یا برای کتاب های رمان از فونت های میترا و نازنین می تواند استفاده کرد. این نکته برای فونت کتاب کودک نیز صدق می کند. برای کتاب کودک با توجه به سلیقه بچه ها و خوانایی کتاب، معمولا از فونت رویا استفاده می شود.