اخذ فیپا : برای چاپ کتاب ، دریافت مجوز فیپا الزامی است. در واقع اخذ مجوز فیپا از مراحل چاپ کتاب است. برای اخذ مجوز فیپا باید به صورت الکترونیکی از سامانه کتابخانه ملی اقدام کنید. فیپا در واقع فهرست نویسی کتاب در سازمان اسناد و کتابخانه ملی است. سوالی که معمولا پیش می آید این است که برای اخذ فیپا به چه مدارکی نیاز داریم؟ اهداف فیپا چیست؟ منظور از شابک و فیپا چیست؟ برای اخذ فیپا از چه طریقی اقدام کنیم؟ مدت زمان اخذ مجوز چاپ کتاب فیپا چقدر است؟ و بسیاری سوال دیگر که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
فیپا کتاب چیست؟
فیبا مخفف چیست؟ معنی فیپا عبارت است از فهرست نویسی توصیفی و تحلیلی کتاب قبل از انتشار آن و درج کردن فهرست برگه در صفحه حقوق همان کتاب مدنظر. با فیپا کتاب، هزینه های فهرست نویسی درمراکز اطلاع رسانی و کتابخانه ها کاهش می یابد، انتشار یک کتاب در سطح شبکه های ملی و بین المللی مخابره می شود و اطلاعانت کتاب شناختی در پایگاه های اطلاعاتی فهرست سراسر کتابخانه ها یکسان سازی می شود.
اخذ فیپا چگونه است؟
اخذ فیپا برای چاپ کتاب در واقع فهرست نویسی قبل از انتشار کتاب است و به اختصار به کلمه فیپا می شناسیم. این فرآیند در اختیار سازمان اسناد و کتابخانه ملی می باشد و مرکز ملی کتاب شناختی از روی نسخه قبل از صحافی که برای فهرست نویسی در اختیار این سازمان قرار می گیرد، به این کار می پردازید.
شما می توانید با کمک کارشناسان انتشارات ویراست پاپ ، کلیه خدمات نشر کتاب و مراحل چاپ کتاب را بدون واسطه انجام دهید. به کمک افراد با تجربه و متخصصین در این موسسه می توانید برای دریافت فیپا اقدام کنید و مدت زمان اخذ مجوز چاپ کتاب را کاهش دهید.
در کل برای دریافت فیپا باید از طریق سازمان اسناد و کتابخانه ملی اقدام کنید زیرا کتابخانه ملی تنها مرجع رسمی برای دریافت فیپا در ایران است. بنابراین هیچ سازمان دیگری نمی تواند مدعی صدور فیپا در ایران باشد در واقع اعتبار رسمی نخواهد داشت. این سازمان اطلاعات مربوط به اخذ فیپا را رایگان در اختیار نویسندگان قرار می دهد.
شابک و فیپا مجوزهای چاپ کتاب
در کنار فیپا، شابک هم موضوع مهمی در مراحل چاپ کتاب است. شابک به معنا سیستم شماره گذاری کتاب ها در سطح بین المللی است. شابک شامل ۱۳ رقم است که هر رقم در گروه خاصی قرار می گیرد و مفهموم خاص خود را دارد. در میان این اعداد، گروهی مربوط به ناشر است و اطلاعات ناشر را در بردارد. گروه دیگری مربوط به اطلاعات منطقه جغرافیایی و زبانی است که کتاب در آن به چاپ رسیده است. برای مثال عدد ۹۶۴ شناسه ملی ایران است و هر کتابی که در ایران چاپ می شود این رقم را درون شابک خود دارد. گروهی از ارقام شابک برای راستی آزمایی و جلوگیری از ایجاد ارقام شابک تقلبی در میان این ۱۳ رقم وجود دارند.
اهداف مجوز فیپا چیست؟
شابک و فیپا برای ثبت اطلاعات کتاب به کار می روند و اهدافی که باعث به وجود امدن مجوز فیپا هستند عبارتند از:
امکان هماهنگی و سازماندهی کتب در سراسر کشور
پرهیز از انجام کارهای تکراری در ثبت کتب
سهولت در ثبت فهرست نویسی در مرکز کتابخانه ملی کشور
افزایش سرعت در بازیابی اطلاعات کتاب در کتابخانه
اعتماد و اطمینان از صحت اطلاعات کتاب
افزایش سرعت انتقال اطلاعات
کاهش هزینه ها و صرفه جویی در نیروی انسانی
اشتراک گذاری اطلاعات کتاب شناسی
مدت زمان اخذ مجوز چاپ کتاب فیپا
مدت زمان اخذ مجوز چاپ برای کتاب های تجدید چاپ طی ۳ روز کاری است. هم چنین اخذ فیپا برای کتاب هایی که در سری پیشین توسط ناشر دیگری چاپ شده طی ۵ روز کاری آماده می شود. اما کتاب هایی که نخستین بار برای دریافت فیپا اقدام کنند حداکثر ۱۵ روز کاری زمان می برد.
در این میان مواردی وجود دارد که باعث ایجاد تاخیر در اخذ فیپا و در نهایت در مراحل چاپ کتاب می شود که در ادامه آورده شده است.
در صورتی که اطلاعات ارسالی توسط ناشر صحیح نباشد و یا ناقص باشد موجب تاخیر در دریافت فیپا می شود. در زمان هایی از سال اخذ فیپا مدت زمان طولانی تری را سپری می کند مانند زمان بازگشایی مدارس یا برگزاری نمایشگاه کتاب. زمانی که محتوای کتاب نیاز به بررسی های بیشتر داشته باشد یا نیاز به مشورت گرفتن از متخصصین باشد، مدت زمان دریافت فیپا افزایش می یابد.
لازم به ذکر است که از سال ۹۱ به بعد برای اخذ فیپا باید به صورت الکترونیکی اقدام شود و باید از طریق سامانه ی فیپا برای این کار عمل کرد. برای ورود به این سامنه به شناسه کاربری و رمز عبور نیاز دارید. پس از ورود به سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی، فرم تقاضای اخذ فیپا را پر می کنید.
برای اخذ فیپا به چه مدارکی احتیاج داریم؟
مدارک مورد نیاز برای دریافت فیپا
- نویسنده موظف است پس از انجام مراحل صفحه آرایی، صحافی و ویراستاری، فایل نهایی کتاب را به همراه شماره شابک در سامانه کتابخانه ملی بارگذاری کند. در صورت نداشتن شماره شابک، نمی توانید برای اخذ فیپا اقدام کنید.
- ارائه مدارک شناسایی و هویتی مانند کارت ملی و شناسنامه الزامی است.
- باید اطلاعات کتاب شامل تاریخ چاپ کتاب، اندازه، قطع و تعداد صفحات کتاب را ارائه کنید.
- برای دریافت فیپا برای کتاب های ترجمه شده، در کنار ارائه متن ترجمه، باید اسکن کتاب اصلی همراه با مدارک ارسال شود.
- شما می توانید برای استعلام مشخصات فیپا کتاب خود، اطلاعات فیپا را در سایت سامانه کتابخانه ملی وارد کنید و از صحت فیپای کتاب خود اطمینان حاصل کنید.
- شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که در فیپای کتاب چه اطلاعاتی درج می شود. بنابراین باید بدانید که سرشناسه، عنوان و نام پدیدآورنده، مشخصات ناشر کتاب، مشخصات ظاهری، شابک، موضوع، شناسه افزوده و ردهبندی کنگره، ردهبندی دیویی و شماره کتابشناسی ملی در فیپای کتب نگاشته می شود.
- سرشناسه عبارت است از نام نویسنده اصلی کتاب همراه با سال تولد ایشان.
- عنوان و نام پدیدآور بیانگر نام کتاب و نام تمامی نویسندگان است.
- مشخصات نشرشامل آدرس انتشارات کتاب، نام انتشارات کتاب و سال چاپ است.
- مشخصات ظاهری درباره تعداد صفحات کتاب و در صورت وجود جدول، تصویر و نمودار اطلاعاتی را ثبت می کند.
- موضوع، موضوع کتاب و کلمات کلیدی کتاب را در برمی گیرد.
- در صورتی که برای نگارش کتاب بیش از یک نویسنده همکری کرده باشند، نام سایر نویسندگان در قیمت شناسه افزوده درج خواهد شد.
- ردهبندی کنگره، ردهبندی دیویی و شماره کتابشناسی ملی مربوط به کدهای ثبت کتاب درسامانه اسناد و کتابخانه ملی و مرکز فیپا است.
- موسسه انتشارات ویراست با سابقه درخشان در چاپ کتاب، با همراهی متخصصان و افراد با تجربه، برای چاپ کتاب، در کنار شماست.