برای چاپ کتاب چه باید کرد ؟ در ابتدا باید ببینید که هدف شما از چاپ کتاب چیست و قصد چاپ چه نوع کتابی دارید؟ تا بتوانید برای یافتن انتشارات معتبر اقدام کنید. سپس برای نوشتن کتاب خود اقدام می کنید. حال باید برای آماده سازی کتاب برای دریافت مجوز های شابک، فیپا و وزارت ارشاد وارد عمل شوید. در نهایت با دریافت مجوز پخش از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای چاپ کلی کتاب خود اقدام می نمایید. در نظر داشته باشید که برای چاپ کتاب باید به موسساتی مراجعه کنید که در زمینه کاری شما فعالیت می کنند و سابقه درخشانی دارند. در این مطلب به هر یک از این موارد به صورت کامل می پردازیم.
مراحل چاپ کتاب
صفر تا صد چاپ کتاب در ایران چگونه است؟ چاپ کتاب در ایران مستلزم گذراندن مراحلی است که شما را به هدف خود که چاپ کتاب کودک است یا چاپ کتاب علمی نزدیک کند.
مرحله اول چاپ کتاب : تالیف کتاب
در قدم اول نویسنده باید برای هدفی که در نظر دارد اقدام به نوشتن کتاب نماید و مفاهیمی که در ذهن خود دارد را به بهترین صورت به کاغذ منتقل کند.
مرحله دوم چاپ کتاب : پیدا کردن ناشر
چگونه انتشارات متناسب با زمینه کاری خود را بیابیم؟ برای پیدا کردن انتشارات مناسب در حیطه کاری خود می توانید کتاب های چاپ شده در زمینه فعالیت خود را مشاهده کنید و آدرس، نام و شماره انتشارات را بردارید و با آ نها ارتباط بگیرید.
در روش دیگر می توانید با جستجو در اینترنت به موسسه های چاپ کتاب که در فضای آنلاین به فعالیت مشغول هستند، برسید. در روش بعدی می توانید با کارشناسان ما در مجموعه ایکس ارتباط بگیرید و در مورد کتاب خود صحبت کنید تا راهنمایی های لازم به شما ارائه شود.
محله سوم چاپ کتاب : ویراستاری کتاب
ویراستاری کتاب برای چاپ کتاب از مراحلی است که باید به بهترین نحو انجام شود. برای ویراستاری کتاب باید با اصول و قوائد نگارشی آشنایی داشته باشید تا این کار را به بهترین شکل انجام دهید.
مرحله چهارم چاپ کتاب : صفحه آرایی و طراحی جلد
برای صفحه آرایی و طراحی جلد کتاب ممکن است موسسه نشر کتاب برای شما پیشنهاداتی داشته باشد در غیر این صورت بهتر است طرحی ساده و شیک را برای طراحی جلد خود انتخاب کنید. صفحه آرایی کتاب نیز برای خوانایی بهتر کتاب انجام می شود که باید با نهایت دقت انجام شود.
مرحله پنجم چاپ کتاب : اخذ مجوز های شابک و فیپا
در اکثثر مواقع برای اخذ مجوز های شابک و فیپا، خود انتشارات چاپ کتاب برای این کار اقدام می نماید. دریافت این دو مجوز به صورت آنلاین است و باید اطلاعات کتاب را در سامانه معرفی شده وارد کنید. برای دریافت مجوز فیپا که سامانه اسناد ملی آن را صادر می کند، باید شابک را داشته باشید. در واقع ابتدا باید برای دریافت مجوز شابک اقدام شود.
مجوز شابک چیست؟
شابک سامانه ای برای شماره گذاری کتب در سراسر جهان است که متشکل از ۱۳ رقم می باشد. اعداد شابک در هر گروه عددی مفهوم خاص خود را دارد. اخذ شابک برای شناسنامه دار شدن کتاب ضرورت دارد.
مجوز فیپا چیست؟
فیپا مخفف فهرست نویسی پیش از انتشار کتاب است که باید به صورت آنلاین و با مراجعه به سامانه اسناد ملی انجام شود. در صورتی که اطلاعات شابک و فیپا را به صورت قانونی روی کتاب درج کنیم، می توانیم از حقوق مادی و معنوی اثر به نفع خود دفاع کنیم.
مرحله ششم چاپ کتاب : دریافت اجازه پخش
در این مرحله باید چند نسخه از کتاب را چاپ کنیم و به صورت مرتب و آماده برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال کنیم تا با تطابق کتاب با نسخه خطی، از عدم تخلف در چاپ کتاب اطمینان حاصل کنند و اجازه پخش کتاب را صادر نمایند.
مرحله هفتم چاپ کتاب : چاپ کتاب
در نهایت می توانید برای چاپ کتاب اقدام نمایید. تعداد تیراژ کتاب و نوع چاپ کتاب به سلیقه شما و ناشر بستگی دارد. اما لازم است بدانید که برای چاپ کتاب دو نوع چاپ دیجیتال کتاب و چاپ افست کتاب وجود دارند که با توجه به کاربردهایی که دارند، قابل انتخاب هستند.
چاپ افست کتاب یا چاپ کتاب دیجیتال ؟
چاپ افست کتاب و چاپ کتاب دیجیتال دو روش چاپ کتاب در ایران هستند که هر کدام مزیت هایی را دارند. با وجود اینکه چاپ کتاب به روش افست از قدیمی ترین روش های چاپ کتاب محسوب می شود اما با توجه به کیفیت بالایی که دارد، همچنان مورد استقبال است.
چاپ کتاب به صورت دیجیتال نیز از جدید ترین روش های چاپ کتاب است که با کمک تکنولوژی پیشرفته ، بدون نیاز به تجهیزات چاپ افست کتاب، می تواند کتاب ها را در کمترین زمان و با کمترین تیراژ به چاپ برساند.
برای انتخاب روش چاپ کتاب، باید ببینید که می خواهید کتاب خود را در تیراژ بالا چاپ کنید یا تیراژ پایین؟ در این مورد توصیه ما این است که اگر سابقه چاپ کتاب ندارید و نمی دانید کتاب شما مورد استقبال خوانندگان قرار می گیرد یا نه، بهتر است چاپ دیجیتال را انتخاب کنید تا هزینه های شما نیز کمتر شود. در غیر این صورت، یعنی برای چاپ کتاب با تیراژ بالا، چاپ کتاب افست بهترین انتخاب است.
موارد مهم دیگری نیز یرای انتخاب بین چاپ دیجیتال و افست وجود دارد مانند اینکه اندازه کتاب چقدر است؟ برای چاپ کتاب عجله دارید یا خیر، تعداد رنگ های به کار رفته در کتاب چقدرتنوع دارد؟ که در صورتی که تنوع رنگ ها بالاست و به بیش از چند رنگ برای چاپ کتاب احتیاج دارید یا برای چاپ کتاب زمان کمی دارید و باید در کمترین فرصت باقی مانده کتاب خود را چاپ کنید، چاپ دیجیتال پیشنهاد ماست. در غیر از این موارد چاپ کتاب افست توصیه می شود.
گاهی افرادی وجود دارند که قصد چاپ کتاب را دارند اما از پس هزینه های چاپ کتاب بر نمی آیند یا نمی توانند برای چاپ کتابی که مطمئن نیستند بازخورد خوبی از سوی کتاب خوان ها قرار گیرد، هزینه کنند. معمولا در این موارد افراد بع فکر چاپ رایگان کتاب هستند. چاپ رایگان کتاب یا چاپ کتاب بدون هزینه نوعی قرار داد بین ناشر و مولف است.
چاپ کتاب بدون هزینه
چاپ کتاب بدون هزینه یا چاپ رایگان کتاب نوعی از قرارداد بین ناشر و نویسنده است که در آن ناشر با پرداخت تمام هزینه های چاپ کتاب از سرقت ادبی یا علمی کتاب نویسنده جلوگیری کرده و فرصت دیده شدن را به کتاب نویسنده می دهد. در مقابل نویسنده متعهد می شود که ناشر کتاب در حقوق مادی و معنوی کتاب مادام العمر یا تا مدتی دخیل باشد.
مراحل چاپ کتاب کودک
مراحل چاپ کتاب کودک با چاپ کتاب در هر زمینه دیگری تفاوت ندارد و باید تمام مراحلی که در بالا گفته شد انجام شود. اما برای چاپ کتاب کودک باید اضافه کنیم که حتما به انتشاراتی که در این حوزه تخصص و سابقه دارد مراجعه کنید.
هزینه چاپ کتاب
هزینه چاپ کتاب از مهم ترین دغدغه های هر نویسنده ای است. در شروع مراحل چاپ کتاب باید هزینه های ویراستاری، هزینه صفحه آرایی و طراحی جلد، هزینه اخد مجوز ها که مقدار مشخصی است و هزینه چاپ کتاب به روش دیجیتال یا افست را در نظر داشته باشید. برای تعیین هزینه چاپ کتاب باید به کیفیت ویراستاری و صفحه آرایی، پیچیدگی یا ساده بودن طرح برای طراحی جلد کتاب، تعداد صفحات کتاب، تیراژ کتاب و … توجه کرد.
هزینه چاپ ۱۰۰ جلد کتاب
برای چاپ ۱۰۰ جلد کتاب می توانید با توجه به فاکتورهایی که در ذهن دارید، برای چاپ افست کتاب یا چاپ دیجیتال کتاب اقدام کنید. اگر در این باره اطلاعی ندارید می توانید با ناشر خود مشورت کنید و با در نظر گرفتن سطح بودجه ای که دارید، یکی از این روش های چاپ کتاب را برگزینید.